Hlavní chody, večeře

Cuketové lasagne

Ingredience:

  • 1 velká cuketa nebo 2 menší
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 100g celeru
  • 500g masa – správně se do lasagní dává mleté hovězí, ale já použila kuřecí prsa nakrájená na kostičky a také to bylo moc dobré
  • 3 stroužky česneku
  • krájená rajčata v plechovce
  • hrst bazalkových listů
  • sůl, pepř, koření dle chuti – grilovací, provensálké bylinky…
  • 250ml vývaru
  • sýr na posypání – parmezán, čedar, mozzarella, ale může být i eidam

Bešamel (verze č. 1)

  • 2 PL másla
  • 2 PL hladké mouky
  • 300ml mléka (možná bude potřeba i více)
  • muškátový oříšek, sůl a pepř podle chuti

Bešamel (verze č. 2 – bezlepková)

  • 300ml mléka
  • 2 trojúhelníčky taveného sýra
  • hrst parmezánu
  • muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup:

Nejprve si podélně nakrájíme cuketu na co nejtenčí plátky, ty pak osolíme a opepříme z obou stran a necháme odpočinout. Cuketa se nám začne potit. Po 15 minutách cuketu osušíme papírovou utěrkou. Plátky naskládáme na větší plech a dáme asi tak na 10 minut do trouby vyhřáté na 180°C.

Mezitím si nekrájíme cibuli nadrobno, mrkev a celer najemno nastrouháme. Na trošce másla v pánvi necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme zeleninu. Po chvíli přidáme trochu vývaru (jen aby se to nepřipalovalo) a pak i maso. Ochutíme rozdrceným česnekem a chvíli dusíme. Podle potřeby přidáváme vývar. Po 5-10 minutách přidáme rajčata, chvíli zase podusíme a pak ochutíme bazalkou a libovolným kořením.

V rendlíku na středním plameni necháme rozpustit máslo, pak přídáme mouku a hned musíme začít míchat. Když se nám vytvoří těstíčko, nalijeme do rendílku mléko a zamícháme. Snažíme se o úplné rozpuštění hrudek. Když toho dosáhneme, nastrouháme do bešamelu trochu muškátového oříšku a osolíme a opepříme.

Pokud se rozhodneme pro bezlepkový bešamel, jeho příprava je ještě jednodušší. V rendlíku ohřejeme mléko (pozor na připálení), přidáme tavený sýr i parmezán a necháme rozpustit. Ochutíme muškátovým oříškem a solí a pepřem.

Nyní už je čas vrstvit. Zapékací misku vymažeme olejem, na dno nalijeme trošku bešamelu. Následuje vrstva cukety, masová směs, bešamel (ten můžeme ještě posypat sýrem, pokud ho máme dost). Takové vrstvy by nám měly vyjít 3, ale záleží na tom, jak velkou máme mísu. Navrstvené „lasagne“ dáme péct do trouby. Po 20 minutách posypeme povrch sýrem a už jen počkáme než se rozteče a zapeče dozlatova. Po vyndání mísy z trouby je nejlepší chvíli počkat s porcováním, jídlo se nám tak zatáhne a bude se s ním lépe zacházet. Dobrou chuť!

Napsat komentář