Dezerty

Symfonie chutí

Ingredience:

Korpus:

  • 180g hladké mouky
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku – i méně
  • 1 vaječný žloutek
  • 100g másla
  • 50g cukru moučka

Náplň:

  • 3-4 čokoláda (alespoň 50 %)
  • 1 smetana ke šlehání
  • Cukr podle chuti a čokolády
  • karamelové salko – polovina plechovky
  • sůl
  • vlašské/pekanové ořechy

Postup:

Suroviny na korpus smícháme v míse a zpracujeme na hladké těsto. To vyválíme a vložíme do koláčové formy vyložené pečícím papírem. Prsty těsto dotvarujeme, aby se vytvořily tenké, ale vyšší okraje. Na takto připravené těsto položíme další plát pečícího papíru a na něj vysypeme nevařenou čočku nebo fazole, aby zatížily těsto při pečení a to se zbytečně nenafouklo. Nyní už můžeme dát korpus do trouby rozehřáté na 180 °C, pečeme asi 25 minut.

Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokolády. Karamelové salko vykydneme do misky a k němu přilijeme 2 lžíce smetany a přidáme sůl (nejprve raději méně, přidat můžeme vždycky) – jde nám o tzv. „slaný karamel“. Společně šleháme, dokud se směs nespojí. Zbytek smetany zamícháme s čokoládou.

Na vychladlý korpus navrstvíme čokoládovou náplň a dáme trochu vychladit, aby čokoláda ztuhla. Následně přeneseme na koláč karamelovou náplň a uhladíme stěrkou. Poklademe celými vlašskými ořechy a je hotovo.

Napsat komentář