Ingredience:
- 500 g celozrnné mouky
- 1 sáček kypřícího prášku
- 3 vejce – oddělené žloutky a bílky
- 200 g třtinového cukru
- 200 g dýňového pyré (upečená a rozmixovaná oloupaná dýně Hokkaido)
- 300 ml podmáslí
- 100 ml oleje
- 2 lžičky perníkového koření
- skořice
- 2 lžíce kakaa
- 100 g vysokoprocentní čokolády
- 120 ml plnotučné smetany
- cukr
Postup:
Promísíme mouku, prášek na pečení, cukr a koření. Přidáme žloutky, podmáslí a olej. Pořádně promícháme. Ušleháme bílky se špetkou soli do sněhu a ten opatrně zapracujeme do těsta.
Asi půlku hmoty si odebereme stranou a přidáme k ní kakao.
Do pečícím papírem vyloženého pekáčku (já použila menší plech) nalijeme nejdříve světlé těsto, a poté kakaové. Vařečkou nebo stěrkou mírně promícháme, aby se vytvořilo mramorování.
V troubě pečeme asi 30 minut na 175 °C.
Po vychladnutí si připravíme ganache na polevu: V rendlíku ohřejeme smetanu těsně pod bod varu, sundáme z vařiče a přidáme čokoládu nalámanou na kousky. Metličkou mícháme, dokud se nevytvoří hladká jednotná hmota. Podle chuti osladíme, nutné to ale není. Ganache přeneseme na upečené těsto a uhladíme stěrkou.