Dezerty

Dýňový koláč s čokoládou

Ingredience:

  • 500 g celozrnné mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • 3 vejce – oddělené žloutky a bílky
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 g dýňového pyré (upečená a rozmixovaná oloupaná dýně Hokkaido)
  • 300 ml podmáslí
  • 100 ml oleje
  • 2 lžičky perníkového koření
  • skořice
  • 2 lžíce kakaa

 

  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • 120 ml plnotučné smetany
  • cukr

Postup:

Promísíme mouku, prášek na pečení, cukr a koření. Přidáme žloutky, podmáslí a olej. Pořádně promícháme. Ušleháme bílky se špetkou soli do sněhu a ten opatrně zapracujeme do těsta.

Asi půlku hmoty si odebereme stranou a přidáme k ní kakao.

Do pečícím papírem vyloženého pekáčku (já použila menší plech) nalijeme nejdříve světlé těsto, a poté kakaové. Vařečkou nebo stěrkou mírně promícháme, aby se vytvořilo mramorování.

V troubě pečeme asi 30 minut na 175 °C.

Po vychladnutí si připravíme ganache na polevu: V rendlíku ohřejeme smetanu těsně pod bod varu, sundáme z vařiče a přidáme čokoládu nalámanou na kousky. Metličkou mícháme, dokud se nevytvoří hladká jednotná hmota. Podle chuti osladíme, nutné to ale není. Ganache přeneseme na upečené těsto a uhladíme stěrkou.

Napsat komentář