Ingredience:
Korpus:
- 200g sušenek Spekulatius (kořeněné sušenky z Belgie a Holandska, k dostání ve větších supermarketech)
- 80g másla
Náplň:
- 700g tvarohů nebo krémových sýrů nebo jejich kombinace (to je nejlepší)
- 3 vejce
- 80 – 100g cukru
- vanilkový cukr
- 25g strouhaného perníku
Dokončení:
- 8-10 švestek
- 2PL datlového/agávového/javorového sirupu
- 2 ČL vanilkového pudingu
- skořice, kardamon (nebo perníkové koření)
Postup:
Máslo rozehřejeme, sušenky rozdrtíme a společně promícháme. Směsí pokryjeme dno dortové formy a dáme asi tak na 10 minut zapéct do trouby (160°C).
Vejce prošleháme s cukry, pak přidáme tvarohy a opět promícháme (klidně i šlehačem – výsledek bude nadýchanější). Náplň rozprostřeme na korpus, posypeme perníkem, který vařečkou mírně zamícháme do náplně. Dáme péct na 55-60 minut.
Švestky rozkrojíme, vypeckujeme a necháme rozvařit v hrnci s malinkým množstvím vody. Švestky samy spoustu šťávy pustí. Dvě až tři lžíce této šťávy odebereme a rozmícháme v ní puding. Švestkový rozvar ochutíme kořením a osladíme sirupem. Pak přidáme rozmíchaný puding a zahříváme, dokud směs nezhoustne. Když se tak stane, hrnec odstavíme z plotny, směs necháme trochu prochladnout a pak ji navrstvíme na upečený cheesecake.Celé necháme pořádně prochladnout a vychladit v ledničce.