Dezerty

Podzimní dort se švestkami a perníkem

Ingredience:

Korpus:

  • 200g sušenek Spekulatius (kořeněné sušenky z Belgie a Holandska, k dostání ve větších supermarketech)
  • 80g másla

Náplň:

  • 700g tvarohů nebo krémových sýrů nebo jejich kombinace (to je nejlepší)
  • 3 vejce
  • 80 – 100g cukru
  • vanilkový cukr
  • 25g strouhaného perníku

Dokončení:

  • 8-10 švestek
  • 2PL datlového/agávového/javorového sirupu
  • 2 ČL vanilkového pudingu
  • skořice, kardamon (nebo perníkové koření)

Postup:

Máslo rozehřejeme, sušenky rozdrtíme a společně promícháme. Směsí pokryjeme dno dortové formy a dáme asi tak na 10 minut zapéct do trouby (160°C).

Vejce prošleháme s cukry, pak přidáme tvarohy a opět promícháme (klidně i šlehačem – výsledek bude nadýchanější). Náplň rozprostřeme na korpus, posypeme perníkem, který vařečkou mírně zamícháme do náplně. Dáme péct na 55-60 minut.

Švestky rozkrojíme, vypeckujeme a necháme rozvařit v hrnci s malinkým množstvím vody. Švestky samy spoustu šťávy pustí. Dvě až tři lžíce této šťávy odebereme a rozmícháme v ní puding. Švestkový rozvar ochutíme kořením a osladíme sirupem. Pak přidáme rozmíchaný puding a zahříváme, dokud směs nezhoustne. Když se tak stane, hrnec odstavíme z plotny, směs necháme trochu prochladnout a pak ji navrstvíme na upečený cheesecake.Celé necháme pořádně prochladnout a vychladit v ledničce.

 

Napsat komentář